Οι δέκα χρυσοί κανόνες για σωστή διατροφή
1.Προτιμήστε την παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, τα φρούτα, το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί, τους φυσικούς χυμούς, τις σαλάτες, τα χορταρικά και τα δημητριακά.
2.Μειώστε το λίπος στη διατροφή σας και ελαττώστε την κατανάλωση βουτύρου, μαγιονέζας και άλλων παρόμοιων προϊόντων.
3.Τροφές που περιέχουν χοληστερίνη, δηλαδή το κόκκινο κρέας, τα αυγά και το ζωικό λίπος, πρέπει να λαμβάνονται σε μικρές ποσότητες, καθώς αποτελούν την κύρια αιτία για τη δημιουργία καρδιαγγειακών νοσημάτων.
4.Μην παραλείπετε γεύματα γιατί κινδυνεύετε να χάσετε την ενεργητικότητά σας. Εάν δεν φάτε τίποτα όλη την ημέρα, εκθέτετε την υγεία σας σε διάφορους κινδύνους και νιώθετε εξάντληση. Αν πάλι δεν έχετε χρόνο για φαγητό, φάτε ένα μικρό κολατσιό που θα σας βοηθήσει να περιμένετε το γεύμα σας. Κυρίως, μην παραλείπετε ποτέ το πρωινό γιατί σας δίνει ενέργεια για όλη την ημέρα.
5.Καταναλώνετε τροφές από όλες τις ομάδες προϊόντων: γαλακτοκομικά, φρούτα-λαχανικά, ψωμί-δημητριακά, κρέας – ψάρι – όσπρια και λάδι. Αποφύγετε, όμως, τη συχνή κατανάλωση τσιγαριστών ή τηγανισμένων φαγητών.
6.Οι υδατάνθρακες που υπάρχουν σε όλα τα τρόφιμα είναι απαραίτητοι στον ανθρώπινο οργανισμό επειδή δίνουν ενέργεια για να ζήσει, να κινηθεί και να εργαστεί το σώμα. Πατάτες, ζυμαρικά, σιτηρά, όσπρια, σκούρο ρύζι, λαχανικά, φρούτα και όλα τα γαλακτοκομικά είναι τροφές που έχουν σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι καίγονται αργά μέσα στον ανθρώπινο οργανισμό και δίνουν την απαιτούμενη ζωντάνια και ενέργεια. Αποφύγετε τους απλούς υδατάνθρακες. Βρίσκονται μέσα στα γλυκά, τα αναψυκτικά και τη ζάχαρη.
7.Πίνετε απαραίτητα 1,5 με 2 λίτρα νερό την ημέρα.
8.Ποτέ μην τρώτε με λαιμαργία, αλλά να μασάτε αργά, με μικρές μπουκιές.
9.Τρώτε όσο το δυνατόν πιο πολλές σαλάτες και φρούτα με τη φλούδα τους.
10.Αποφύγετε γεύματα πολύ πλούσια σε σάκχαρα. Παράλληλα, μετριάστε τη λήψη ζάχαρης και περιορίστε τη σοκολάτα. Τα 100 γρ. σοκολάτας γάλακτος περιέχουν 565 θερμίδες!