Η λιποπρωτεΐνη(α), που συνήθως αναφέρεται ως LP(a), είναι ένας τύπος λιποπρωτεΐνης στο αίμα που αποτελείται από ένα μόριο χοληστερόλης συνδεδεμένο με μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ονομάζεται απολιποπρωτεΐνη (α)- apo(a)-. Τα αυξημένα επίπεδα LP(a) έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου, των καρδιακών προσβολών και του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιλογές θεραπείας για τα αυξημένα επίπεδα LP(a) εξακολουθούν να είναι περιορισμένες σε σύγκριση με άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις όπως η υψηλή χοληστερόλη ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες στρατηγικές:

α. Αλλαγές στον τρόπο ζωής.
Τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής, όπως η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής για την καρδιά, η τακτική άσκηση, η διατήρηση υγιούς βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου που σχετίζεται με αυξημένα επίπεδα LP(a).

β. Φάρμακα.
Δεν υπάρχουν, μέχρι στιγμής, συγκεκριμένα φάρμακα που να έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν άμεσα τα επίπεδα LP(a). Ωστόσο, ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη διαχείριση άλλων παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου μπορεί επίσης να έχουν επίδραση στα επίπεδα LP(a). Για παράδειγμα:

Στατίνες: Τα φάρμακα με στατίνες, που συνήθως συνταγογραφούνται για τη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, ενδέχεται επίσης να μειώσουν κάπως τα επίπεδα LP(a).
Νιασίνη: Η νιασίνη (βιταμίνη Β3) έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα LP(a), αν και η χρήση της για το σκοπό αυτό είναι λιγότερο συχνή λόγω συχνών παρενεργειών.
Εζετιμίμπη: Αυτό το φάρμακο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων LP(a) αναστέλλοντας την απορρόφηση της χοληστερόλης στα έντερα.
Αναστολείς PCSK9: Αυτά τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν την LDL χοληστερόλη και μπορεί επίσης να έχουν κάποια επίδραση στα επίπεδα LP(a).
Νέες θεραπείες: Πολλές ερευνητικές θεραπείες μελετώνται για τη δυνατότητά τους να στοχεύουν συγκεκριμένα αυξημένα επίπεδα LP(a). Αυτό περιλαμβάνει φάρμακα όπως αντιπληροφοριακά ολιγονουκλεοτίδια και μονοκλωνικά αντισώματα που στοχεύουν άμεσα την παραγωγή ή την κάθαρση του LP(a).

Λιποπρωτεϊνική αφαίρεση: Σε περιπτώσεις εξαιρετικά υψηλών επιπέδων LP(a) ή όταν άλλες θεραπείες δεν ήταν αποτελεσματικές, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο μιας διαδικασίας που ονομάζεται αφαίρεση λιποπρωτεϊνών. Αυτό περιλαμβάνει το φιλτράρισμα του αίματος για την απομάκρυνση της LDL χοληστερόλης και άλλων λιποπρωτεϊνών, συμπεριλαμβανομένου του LP(a). Ωστόσο, αυτή η διαδικασία προορίζεται συνήθως για άτομα με σοβαρές μορφές οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας ή άλλες σπάνιες καταστάσεις που σχετίζονται με πολύ υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η μείωση των αυξημένων επιπέδων LP(a) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως η υψηλή χοληστερόλη LDL, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και το κάπνισμα θα πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν διεξοδικά για τη μείωση του συνολικού καρδιαγγειακού κινδύνου. Οι αποφάσεις για τη θεραπεία θα πρέπει να εξατομικεύονται με βάση το συνολικό προφίλ καρδιαγγειακού κινδύνου ενός ατόμου και σε συνεννόηση πάντα με τον θεράποντα ιατρό.