Αφού υποβληθείτε σε στεφανιαία αγγειοπλαστική, γνωστή και ως διαδερμική στεφανιαία παρέμβαση (PCI), είναι απαραίτητο να κάνετε ορισμένες τροποποιήσεις στον τρόπο ζωής για να υποστηρίξετε
την υγεία της καρδιάς σας και να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω επιπλοκών. Αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της στεφανιαίας νόσου (CAD) και τη διατήρηση της υγείας. Πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν κάνετε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο
ζωής σας. Ακολουθούν ορισμένες κοινές συστάσεις:
Κόψτε το κάπνισμα.
Εάν είστε καπνιστής, η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που
μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Το κάπνισμα καταστρέφει τα
αιμοφόρα αγγεία και αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά.
Υιοθετήστε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά.
Υιοθετήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Μειώστε την πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών, τρανς λιπαρών, χοληστερόλης και νατρίου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση των επιπέδων χοληστερόλης, της αρτηριακής πίεσης και του βάρους.
Ασκηθείτε τακτικά.
Ασχοληθείτε με τακτική σωματική δραστηριότητα όπως συνιστάται από τον γιατρό σας. Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά αερόβιας άσκησης μέτριας έντασης ή 75 λεπτά έντονης άσκησης την εβδομάδα, μαζί με δραστηριότητες μυϊκής ενδυνάμωσης τουλάχιστον δύο ημέρες την εβδομάδα.
Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.
Η επίτευξη και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση της υγείας
της καρδιάς. Εάν είστε υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η προσπάθεια για ένα υγιές βάρος μπορεί να
μειώσει την πίεση στην καρδιά σας.
Διαχειριστείτε το άγχος.
Το χρόνιο στρες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία της καρδιάς σας. Εξερευνήστε τεχνικές μείωσης του στρες, όπως ο διαλογισμός, οι ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, η γιόγκα ή η ενασχόληση με χόμπι και δραστηριότητες που φέρνουν χαρά.
Λήψη φαρμάκων σύμφωνα με τις οδηγίες.
Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για τη διαχείριση
διαφόρων παραγόντων κινδύνου, όπως η αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.
Βεβαιωθείτε ότι τα παίρνετε σύμφωνα με τις οδηγίες.
Τακτικός κλινικός και εργαστηριακός έλεγχος.
Αυτές οι επισκέψεις θα σας βοηθήσουν να παρακολουθείτε την πρόοδό σας, να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα και να κάνετε τις απαραίτητες προσαρμογές στο σχέδιο θεραπείας σας.
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
Εάν πίνετε αλκοόλ, κάντε το με μέτρο. Περιορίστε την πρόσληψή σας σε ένα ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και έως δύο ποτά την ημέρα για τους άνδρες.
Ελέγξτε τον διαβήτη.
Εάν έχετε διαβήτη, συνεργαστείτε στενά με τον γιατρό σας για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.
Να είστε ενήμεροι για τα προειδοποιητικά σημάδια.
Ενημερωθείτε για τα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακών προβλημάτων και αναζητήστε άμεση
ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη ή ασυνήθιστη κόπωση.
Θυμηθείτε, αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής δεν είναι μόνο ευεργετικές μετά τη στεφανιαία αγγειοπλαστική, αλλά είναι γενικά καλές πρακτικές για τη διατήρηση της υγείας της καρδιάς και την πρόληψη μελλοντικών καρδιακών προβλημάτων. Ο γιατρός σας οφείλει να παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις με βάση τη συγκεκριμένη κατάσταση υγείας και τις ανάγκες σας.